Skeibrok

Mathias Skeibrok (1851–1896) var en av de fremste billedhuggerne her i landet i siste halvdel av 1800-tallet. Hans største arbeid er gavlgruppen til Universitetets midtbygning i Oslo, Athene besjeler mennesket som Prometheus har skapt, en konkurranse han vant i 1885. Skeibrok deltok også i konkurransene om Holberg-monumentet i Bergen i 1880 og Tordenskiold-monumentet i Oslo i 1890.

Skeibrok innførte realismen i norsk skulptur gjennom arbeider som Moren våker (1879) og Trett (1883), begge i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Kunstneren arbeidet i Paris fra 1876 til 1879 og mottok avgjørende innflytelse fra fransk naturalistisk skulptur gjennom kunstnere som Paul Dubois og Jules Dalou. Han utførte også skulpturer med tilknytning til saga og norsk historie; Ragnar Lodbrok i ormegården, som ble vist på Verdensutstillingen i Paris i 1878, Olav den hellige (1877), Snorre (1883), og Fredløs (1885). Mathias Skeibrok var lærer for en hel generasjon av yngre kunstnere, blant dem Gustav Vigeland, som også en periode var hans assistent i arbeidet med gavl­gruppen til Universitetet.

Skeibrok utførte en rekke portrett­byster av kjente personer i samtiden, som Edvard Grieg, Bjørnstjerne Bjørnson, Johan Sverdrup, Laura Gundersen, Eilert Sundt og Carl Paul Caspari. Han var en ivrig venstremann og hadde venner både blant politikere og radikale forfattere og journalister, som Johan Sverdrup, Bjørnstjerne Bjørnson, Arne Garborg, Olaus Fjørtoft, Per Sivle og Anders Hovden.

Mathias Skeibrok var en av tidens største kunst- og kulturkjendiser i hoved­staden og i 1891 og 1894 utga han to samlinger med Sandfærdige Skrøner fra Lista, illustrert av Theodor Kittelsen. Bøkene ble folkelesning og er senere er kommet i mange opplag.

Mathias Skeibrok – mytologi og realisme er den første biografien om Mathias Skeibrok. Boken inneholder mye nytt stoff om norsk skulpturhistorie og dessuten en komplett katalog over Skeibroks arbeider.

Vigeland-museet viser i tiden 7. september – 4. november 2012 i alt 23 arbeider av Mathias Skeibrok innlånt fra museer og private. Kurator for utstillingen er bokens forfatter, Jan Kokkin.


Jan Kokkin
(f. 1957) er kunsthistoriker, kurator og forfatter. Tidligere kunstkritiker i Dagens Nærings­liv og Morgenbladet. Utgitt bl.a. Eilif Peterssen. Mellom stemninger og impresjoner (2009), Gerhard Munthe en radikal stilskaper (2011) og Erik Werenskiold og Kongsvinger (1993). Med­forfatter av Auguste Rodin og Norge (1998) og Eros i Gustav Vigelands kunst (1996).

Bokdesign ved Aud Gloppen / Blæst

Klokkhammer Forlag 2012

ISBN 9788292792070

kr. 398

Bestilling / Kontakt: sissel<at>klokkhammer.no

Bokdistribusjon: Sentraldistribusjon

  1. Gode Sissel, eg er mektig imponert over Skeibrok-boka. Imponerande tekst av Jan Kokkin, lekker formgjeving gjennom heile boka, imponerande illustrasjonar. Kort sagt: eit kulturarbeid som vanskeleg kan verdsetjast høgt nok.
    GRATULERER!

    Beste helsing

    Jan Kløvstad

Legg igjen en kommentar


OBS - du kan bruke disse HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>